dimarts, 30 de juny del 2009

Les fraccions (3) - El vidre

El vidre

Una mica d'història
El vidre és un dels materials que ha acompanyat l'home des del principi de la seva història, formant part de manifestacions artístiques, coneixements científics i tecnològics. Els seus orígens es remunten al 3000 a. d.Crist, sent el material mes antic, al costat de la ceràmica, per a la conservació i emmagatzemament d'aliments. A partir del s. XVII comença a generalitzar-se l'ús de l'ampolla de vidre segons la seva concepció actual.

Composició
El vidre s'obté a partir de la barreja de sorra, carbonat sòdic i material calcari. La sorra que és l'element vitrificant; el Carbonat Sòdic afavoreix la fusió; i la calcària és l'estabilizant i permet un alt grau de resistència als agents atmosfèrics.
El procés de fabricació comença amb la fusió de les matèries primeres en uns forns a altes temperatures (uns 1500 graus centigraus). Una vegada fos, el vidre ha de ser afinat i homogeneïtzat. Després l'anomenada "gota de vidre", es trasllada a través d'uns canals a la màquina en la qual es donarà la forma definitiva a l'envàs.
Reutilització del vidre
Els envasos de vidre es poden reutilitzar, seguint un circuit diferent al dels envasos d'un sol ús. La reutilització té grans avantatges en l'estalvi d'energia i de matèries primeres. Hi ha dos tipus d'envasos de vidres: els retornables i els no retornables, ambdós complementaris. Els dos poden ser reciclats indefinidament per aconseguir nous envasos amb les mateixes característiques que l'original. Un envàs retornable es torna a l'envasador, el qual l'higienitza i l'omple de nou. Aquest cicle pot repetir-se fins i tot 20 o 30 vegades, en funció del contingut i de la resistència del vidre. En el procés de fabricació del vidre s'utilitza més quantitat de material del necessari, per dotar-los de major resistènciai poder fer més rotacions, abans que finalitzi el seu cicle de vida i puguin ser reciclats. Si l'envàs no és retornable no pot seguir aquest procés; no obstant això, pot ser reciclat, tornant al fabricant que l'utilitzarà com a matèria primera per elaborar-ne un de nou. Actualment s'està incrementant l'ús dels no retornables perquè distribuïdors i grans superfícies no els interessa vendre productes reutilitzables, paradoxalment, per motius d'espai i, sobretot, per màrqueting: necessiten crear un producte amb una imatge i un disseny que faci aquest producte diferent dels altres.


Contenidor verd : Què hi posem?

SI
  • Ampolles, flascons i pots de vidre
NO
  • Tapes, taps o xapes de les ampolles o pots
  • Bombetes
  • Miralls
  • Vasos, copes, etc., de vidre
  • Plats, vasos o objectes de pisa o ceràmica
  • Vidres de finestres